Ontdek de Scandinavische woonstijl

Persoonlijke smaak en stijl is doorgaans goed terug te zien in het interieur. Elke woning kenmerkt zich dan ook door een specifieke woonstijl of een combinatie van meerdere stijlen. Er zijn verschillende soorten woonstijlen die je thuis kunt doorvoeren om van jouw huis een echt thuis te maken, waar je helemaal tot rust komt en je op je gemak voelt. Ben je nog niet zeker van jouw stijl, dan kun je op platformen als Pinterest een moodboard per ruimte maken om je stijl te ontdekken. Sla afbeeldingen op waar je oog op valt en bedenk eens hoe je die sfeer in je eigen woning zou kunnen creëren. Zie je in jouw moodboard vooral een rustgevende sfeer, neutrale tinten en minimalistische vormen? Dan zou de Scandinavische woonstijl zomaar eens goed bij je kunnen passen. In dit blog leggen we uit hoe deze stijl eruit ziet en kom je erachter of scandinavisch wonen iets voor jou is.

 

De kracht van eenvoud

De Scandinavische woonstijl is afkomstig uit landen als Denemarken, Noorwegen en Zweden en wordt ook wel eens Nordic design genoemd. Al veel harten van interieurliefhebbers over de hele wereld zijn veroverd door deze stijl, die bekend staat om zijn eenvoud en minimalistische esthetiek. Het doel bij deze stijl is dan ook een rustige omgeving te creëren waarin functionaliteit en design optimaal gecombineerd worden. Door de focus op essentiële elementen en het vermijden van overbodige details straalt de Scandinavische stijl een serene sfeer uit. Hierdoor wordt vaak een extra functionaliteit aan een meubelstuk toegevoegd, zoals een opbergruimte in een salontafel of een verlengblad voor een eettafel.

 

Licht en neutraal

Natuurlijk licht is erg belangrijk in deze woonstijl. Het liefst zijn er zoveel mogelijk grote ramen in de ruimte, en wordt de ruimte gevuld met lichte kleuren en natuurlijke materialen die bijdragen aan een optisch lichte en luchtige ruimte. Bij deze woonstijl staat de verbinding met de natuur centraal, waardoor een gevoel van frisheid en openheid ontstaat. Je vindt in deze woonstijl dan ook geen felle kleuren, maar juist neutrale tinten met wit en grijs die de boventoon voeren. Hierdoor kunnen natuurlijke materialen perfect geïntegreerd worden. Denk aan licht eikenhout, wol en linnen, die een warme en uitnodigende sfeer creëren.

 

Hygge

Wie duikt in de wereld van Scandinavisch wonen en design zal ongetwijfeld de term “Hygge” voorbij zien komen. Dit Deense woord verwijst naar gezelligheid en comfort, een onmisbaar aspect van deze woonstijl. Het draait nu eenmaal om het creëren van een warme, gastvrije en comfortabele sfeer waarin je je ontspannen en tevreden voelt. Maak je interieur in deze stijl af met een aaibaar dekentje, zachte kussens en voldoende kaarsen, alles om de gezellige uitstraling te versterken. Een oase vast rust en welzijn is wat jouw huis een écht thuis maakt in de Scandinavische woonstijl.

Geef een reactie