Reizen en vaccinaties: wat u moet weten

Reizen is een opwindende en verrijkende ervaring die ons in staat stelt nieuwe plaatsen en culturen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Voordat u echter aan een internationale reis begint, is het van cruciaal belang om de gezondheidsrisico's en preventieve maatregelen, zoals vaccinaties, in overweging te nemen. Vaccinaties zijn een essentieel aspect om de veiligheid en het welzijn van reizigers te waarborgen en hen te beschermen tegen een breed scala aan ziekten en aandoeningen die in verschillende delen van de wereld kunnen voorkomen. In deze blog gaan we in op het belang van vaccinaties voor reizigers, de meest voorkomende reisvaccins en enkele praktische tips om onderweg gezond te blijven.

Waarom vaccinaties belangrijk zijn voor reizigers

Wanneer we reizen, kunnen we worden blootgesteld aan ziekten die niet gebruikelijk zijn in ons eigen land of onze regio. Dit komt omdat verschillende regio's van de wereld verschillende ziekterisico's hebben, en de ziekteverwekkers die deze ziekten veroorzaken, kunnen uniek zijn voor specifieke locaties. Sommige landen hebben bijvoorbeeld veel malaria of gele koorts, terwijl andere endemische ziekten zoals buiktyfus of hepatitis A kunnen hebben.

Gemeenschappelijke reisvaccins

De vaccins die u nodig heeft, zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder uw bestemming, verblijfsduur, geplande activiteiten, leeftijd, gezondheidsstatus en eerdere vaccinatiegeschiedenis. Veel informatie is ook te vinden op vaccinatiewijzer.nl. Enkele van de meest voorkomende reisvaccins zijn:

Hepatitis A en hepatitis B vaccinatie: Dit vaccin beschermt tegen een virale infectie die de lever aantast, die gewoonlijk wordt verspreid via besmet voedsel en water.

Buiktyfus: dit vaccin voorkomt een bacteriële infectie die meestal wordt verspreid via besmet voedsel en water.

Gele koorts: Dit vaccin beschermt tegen een virale infectie die wordt overgedragen door muggen in bepaalde regio's van Afrika en Zuid-Amerika.

Malaria: Er is geen vaccin tegen malaria, maar er zijn preventieve medicijnen die het risico op infectie kunnen verminderen.

Hondsdolheid: Dit vaccin wordt aanbevolen voor reizigers die van plan zijn tijd door te brengen op het platteland of nauw contact hebben met dieren.

Praktische tips om gezond te blijven tijdens het reizen

Naast je laten vaccineren, zijn er verschillende andere praktische maatregelen die je kunt nemen om gezond te blijven op reis, waaronder:

Oefen goede hygiëne: was uw handen regelmatig met water en zeep, vooral voor het eten of na gebruik van de badkamer. Gebruik handdesinfecterend middel wanneer zeep en water niet beschikbaar zijn.

Blijf gehydrateerd: Drink veel schoon water uit flessen en vermijd ijsblokjes of kraanwater, die mogelijk besmet zijn.

Bescherm uzelf tegen de zon: Draag een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème om uw huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Eet veilig: vermijd straatvoedsel of ongekookt voedsel dat mogelijk besmet is. Blijf bij gekookt voedsel, fruit dat kan worden geschild en flessenwater of gekookt water.

Geef een reactie