Gaan jij en je partner uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan is het zaak om alles zo goed mogelijk te regelen. Je maakt bijvoorbeeld een ouderschapsplan, een echtscheidingsconvenant en je regelt de kinderalimentatie. Maar wat als het niet lukt om samen afspraken te maken over de omgang met de kinderen? In deze blog lees je wat je dan kunt doen.
Ouderschapsplan opstellen
Zijn jullie kinderen jonger dan achttien jaar? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. In dit plan komen afspraken te staan over de verzorging en de opvoeding van jullie kinderen. Dit is wettelijk verplicht als jullie getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen met gezamenlijk gezag. In het plan komen de volgende afspraken te staan:
- Hoe de kinderen betrokken worden bij het ouderschapsplan
- Zorg- en omgangsregelingen
- Op welke manier en hoe vaak jullie elkaar informeren over de kinderen
- Hoe belangrijke beslissingen worden genomen
- Kinderalimentatie
- Bedtijd, regels omtrent huiswerk en bijvoorbeeld straffen
Zorgregeling laten opstellen
Lukt het jou en je partner niet om samen tot afspraken te komen? Dan kun je de rechter vragen om een zorgregeling vast te stellen. Jullie kinderen kunnen dit ook zelf bij de rechter vragen. Er zal dan een kind gesprek plaatsvinden waarin de rechter in gesprek gaat met je kind en om zijn mening vraagt. Vervolgens kan er een zitting plaatsvinden. De kinderrechter zal dit behandelen.
Komen jullie er toch niet helemaal uit? Dan kun je door mediation samen tot een oplossing komen. Je kunt een mediator vinden door in zoekmachines op bijvoorbeeld ‘mediator arnhem’ te zoeken. Zorg dat je de regio erbij zet zodat je een lokale mediator vindt.
De gevolgen van een scheiding voor kinderen
Een scheiding is voor iedereen heftig. Ook voor de kinderen. Er gaat flink wat veranderen in het leven. Je kind kan last krijgen van emotionele gevoelens, gedragsproblemen, problemen op school of in de sociale relaties en lichamelijke problemen. Niet ieder kind krijgt hier mee te maken, en niet ieder kind heeft hier even lang last van. Gemiddeld hebben kinderen van gescheiden ouders twee jaar na de scheiding minder problemen. Hoe meer veranderingen er zijn, hoe groter de stress zal zijn en hoe groter er kans is op problemen.
Om de kans op problemen te verkleinen is het goed om rekening te houden met het volgende:
- Probeer met je partner een positieve samenwerking te creëren
- Wees je bewust van de behoeften van je kinderen
- Zorg voor een goed netwerk, waarin je kinderen zich gesteund voelen
- Houd contact met je kinderen, ook na de scheiding
- Probeer humor in je relatie te houden