Je hypotheek berekenen is een belangrijke stap

Voor je op huizenjacht gaat, wil je precies weten waar je aan toe bent. Je wilt weten hoeveel je kunt lenen en welke hypotheekvorm het best bij jouw situatie past. Je hypotheek berekenen is een belangrijk onderdeel van het proces. Met je hypotheek berekenen bereken je hoeveel je kunt lenen. Maar daarbij ben je er nog niet. Je moet, behalve je hypotheek berekenen, je moet ook bepalen welke hypotheekvorm het meest gunstig is voor jou. Je kunt kiezen voor een hypotheek met een variabele rente, maar ook gaan voor hypotheekrente 30 jaar vast. Weet je niet zo goed wat het best is voor jou? Dan kun je contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Zelf je hypotheek berekenen is alleen ter indicatie

Wanneer je online zelf je hypotheek berekenen gaat, is dat alleen om globaal te bepalen hoeveel je kunt gaan lenen. Komt het moment dat het tijd wordt om een hypotheek aan te vragen, dan kun je je hypotheek berekenen wat meer uitgebreid aanpakken. Je moet dan, behalve je inkomen en je leeftijd, veel meer informatie aanleveren. Het gaat dan niet alleen om je inkomsten, maar ook om je schulden, een eerder afgesloten hypotheek en, natuurlijk, ook je spaargeld. Koop je een huis met een partner? Dan zullen ook de gegevens van je partner onder de loep moeten worden genomen.

Let op de waarde van het huis dat je wilt kopen

Heb je een huis op het oog? Dan moet je er snel bij zijn. Het gevaar is dan dat je gaat overbieden. Je moet er ernstig rekening mee houden dat dat nodig is om een huis te kunnen kopen. De woningmarkt is op het moment helemaal hysterisch. Dit komt natuurlijk door de historisch lage hypotheekrente. Maar het betekent ook dat je niet altijd het huis kunt kopen waar je je zinnen op hebt gezet.

Hoe zit dat met lenen?

Je kunt maximaal 100% van de taxatiewaarde van het huis lenen. Dit houdt in dat je bij overbieden zult moeten beschikken over eigen spaargeld. Ook de kosten koper moeten worden meegerekend en zelf worden betaald. Een huis kopen zonder spaargeld is dus geen optie. Er is één uitzondering. Koop je een huis dat dringend toe is aan verduurzaming? Dan kun je een extra bedrag lenen om het huis te verduurzamen. Zo kun je gaan investeren in zonnepanelen en het isoleren van je huis. Ook biedt deze optie de ruimte om alle ruiten, van enkel glas, te laten vervangen voor glas met een hogere isolatiewaarde.

Geef een antwoord