Waar kom ik vandaan?

Je vraagt het je wellicht misschien af. Je leert veel op school over de algemene kennis van de geschiedenis, maar wat is eigenlijk jouw geschiedenis? Waar kom jij vandaan? Of beter gezegd jouw familie. Misschien ken je het gezegde wel: wie zijn verleden kent, kent zichzelf. Dat wil eigenlijk zeggen dat je jezelf beter kan gebruiken en kennen als je je geschiedenis van je familie kent. Naast de familie geschiedenis bedoelen ze ook uiteraard je kennis over je eigen geschiedenis. Maar verder dan misschien je oma en opa, overgrootopa en oma kun je wellicht niet kijken. Hoe kun je er dan achterkomen wat je familie geschiedenis is? Dat kan heel makkelijk met een stamboom of een dna test! Wil je wegen hoe? Lees dan verder.

Een boompje hier en een boompje daar

Om je eigen geschiedenis en die van je familie uit te zoeken, kun je het beste een stamboom maken. Met een stamboom kun je namelijk je hele familie uittekenen. Hierbij begin je vaak met je opa en oma. Daaronder zet je al je tantes en ooms. Daaronder al je neefjes en nichtjes en daaronder eventueel hun kinderen. Daarna is het verstandig om bij iedereen de leeftijd erbij te zetten en de woonplaats. Zo heb je al een deel je eigen familie uitgezocht. Naast dat het voor jezelf heel interessant is, is het ook leuk om een stamboom te gebruiken met een spreekbeurt die je kunt gebruiken om jezelf voor te stellen. Daarnaast kun je de stamboom voor je presentatie nog opleuken door bijvoorbeeld foto’s van je familieleden te gebruiken, verschillende kleurtjes en bijvoorbeeld stickers of glitters als je full out wilt gaan. Met een stamboom ben je binnen een halfuurtje wat dichterbij je familie geschiedenis.

Waar liggen je roods?

Wanneer je toch wat verder in je eigen geschiedenis wilt kijken, kun je het beste een dna test doen. Met een dna test kun je namelijk erachter komen waar je vroegere familie vandaan kwam. Daarnaast kom je met een dna test soms met bijzondere resultaten. Zo kun je er met een dna test achterkomen dat je bijvoorbeeld 1/10 deel Duits bent. Of bijvoorbeeld Deens. Dit zal een dna test allemaal uitwijzen. Met de uitslag van de dna test hoef je zelf maar een beetje te puzzelen en je hebt zo je eigen familie geschiedenis op een rij. Hoe lekker is dat? Zo doe je even een dna test en weet je binnen een paar weken hoe of wat.

 

Geef een reactie