Wat te doen bij vlooien op je kat

Of je nu een binnen of buiten kat hebt, alle katten kunnen op den duur last krijgen van vlooien. Vlooien kat is dan ook een veel voorkomend probleem. En niet alleen voor het dier zelf. Ook voor jou als eigenaar en je andere huisdieren kunnen vlooien voor een vervelende situatie zorgen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je een bezoek van deze kleine beestjes kunt voorkomen en genezen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn hele kleine, bruine beestjes die voor flinke jeuk zorgen bij de kat. De jeuk die vlooien veroorzaken komt omdat ze in de huid van hun gastheer bijten. Ze hebben namelijk bloed nodig om zich te kunnen voortplanten. Zodra vlooien wat bloed hebben, planten ze zich onwijs snel voort. Binnen een dag kan een vlo al tientallen eitjes leggen, die in de vacht van je kat kunnen blijven zitten of in de woning verspreid liggen. Na een korte tijd worden deze eitjes larven, die donkere beschermde plekken opzoeken zoals tussen houten vloeren en in het tapijt. De larven worden vervolgens poppen, en na een tijdje ontpoppen deze eitjes en heb je meer hongerige vlooien die op zoek zijn naar een gastheer. Vlooien kunnen dan ook al snel een plaag vormen.

Preventie van vlooien

Om vlooien bij je kat te voorkomen kun je ze met regelmaat behandelen met een antivlooienmiddel. Zo heb je bijvoorbeeld een vlooienband of speciale druppels die je tussen de schouderbladen druppelt. Deze druppels worden dan door de huid opgenomen en houden vlooien effectief op afstand. Je kat zal van deze middelen overigens zelf geen last ervaren. Let wel dat je deze middelen beter niet kunt gebruiken bij kittens. Voor hen kunnen deze middelen nog te sterk en dus toxisch zijn.

Vlooien herkennen

Zie je je kat meer krabben dan voorheen? Dan is het verstandig om meteen te checken of je kat misschien vlooien heeft. Je kunt dit al vrij snel en met het blote oog zien. Pluis door de vacht van je kat en je zult zien dat je deze bruine beestjes weg ziet schieten van de ontblote delen op de vacht. Vlooien houden namelijk absoluut niet van licht. Je kunt ook een vlooienkam gebruiken die de vlooien uit de vacht trekt. Is er bij je kat sprake van vlooien? Dan zul je deze met het juiste middel moeten behandelen om van de vlooien af te komen.

Vlooien bestrijden

Als er sprake is van vlooien bij je kat, dan kun je dezelfde vlooienmiddelen gebruiken die je ook ter preventie gebruikt. Een vlooienspray werkt ook altijd goed. Maar als je twijfelt kun je ook altijd langs de dierenarts gaan. Deze heeft verschillende middelen om je kat te verlossen van de vlooienplaag. Bovendien is het ook belangrijk om je huis te behandelen als er sprake is van vlooien. De eitjes en poppen zullen zich namelijk in de woning zelf verstoppen. Was alles wat gewassen kan worden en blijf de vloeren goed stofzuigen om ervoor te zorgen dat deze eitjes geen kans hebben om in huis te ontpoppen.

Geef een reactie