Welk bedrag kunnen jullie maximaal per maand besteden aan de hypotheek?

In Nederland zijn er erg veel stellen in het bezit van een woning. Zo is het kopen van een woning op de lange termijn vaak goedkoper. Wel is het daarvoor van belang dat je rekening houdt met de risico’s. Daarnaast dien je ook verstandig om te gaan met de overwaarde van een woning. In dit artikel geven we enkele tips voor de mensen die momenteel overwaarde hebben op hun woning en hier graag wat mee willen.

 

Wat zijn de extra kosten als je de overwaarde van je hypotheek opneemt?

Indien je de overwaarde van je woning wilt opnemen dan is het belangrijk dat je uitrekent hoeveel je dit extra per maand gaat kosten. Een hypotheek berekenen met overwaarde kan lastig zijn als je hier geen ervaring mee hebt. Gelukkig zijn er diverse websites waar je dit kosteloos kunt doen. 

 

Neem niet op eigen houtje riskante beslissingen

Schakel een hypotheekadviseur in als je van plan bent om een gedeelte van de overwaarde op te nemen. Hypotheekadvies stuurt je de juiste richting in en helpt je bij het doorhakken van knopen. Je kunt op diverse manieren in contact komen met een hypotheekadviseur. De meest eenvoudige optie is door gebruik te maken van het internet. Zoek een specialist bij jou in de buurt en plan een afspraak in. Leg de situatie zo uitgebreid mogelijk uit en bespreek de opties. Neem na het advies niet direct een besluit. Laat het eerst even bezinken en bespreek het goed met je partner. Zo voorkom je dat je achteraf toch nog spijt krijgt. 

 

Hoeveel financiële ruimte heb je op dit moment?

Voordat je een gedeelte van de overwaarde opneemt, is het verstandig om vast te stellen hoeveel financiële ruimte je op dit moment hebt. Dit omdat je hogere vaste lasten zult krijgen. Zo dien je maandelijks ook de hypotheek af te lossen voor het stukje overwaarde dat je hebt opgenomen. Mocht de financiële situatie (in de toekomst) hierdoor instabiel kunnen worden dan is het verstandig om het niet te doen. Indien je ook met een verhoogde hypotheek goed rond kunt komen en niet van plan bent om gekke dikke dingen te doen met de overwaarde dan kan het een zeer goede stap zijn. Een optie waar je eventueel voor zou kunnen kiezen, is het investeren in aandelen. Indien je een goed pakket kiest, kun je een mooi rendement behalen met de overwaarde. 

Geef een reactie